Orakel trainingen
Image default
Onderwijs

Hoe ga ik het beste om met perfectionisme?

Leg je de lat altijd hoog voor jezelf, is het nooit goed genoeg, staat ontspannen niet op jouw to do list en kun je moeilijk dingen uit handen geven? Veel mensen hebben het zonder dat ze het doorhebben: perfectionisme. Het is een eigenschap die je veel goeds, maar ook veel negatiefs kan brengen. De kunst is om er zelf iets positiefs van te maken. Haal het beste uit je perfectionisme. Hoe ga ik het beste om met perfectionisme? Dat lees je hier! Je kunt je perfectionisme namelijk als een echte kracht gebruiken en er veel positieve dingen mee doen.

Wat is perfectionisme?

Nee, het is geen ziekte of iets dergelijks. En het is niet erg om perfectionisme te hebben. Als je perfectionisme hebt, dan betekent dit dat je altijd voor het hoogst haalbare gaat. Helaas is het daardoor in jouw ogen vaak ook nooit goed genoeg. Dit kan over vanalles gaan, zoals school, werk of je uiterlijk. Vaak wil je alle ballen tegelijk in de lucht houden en alles tegelijk doen. Het komt er eigenlijk op neer dat iets pas goed genoeg is als het perfect is, en meestal is dit vrijwel onmogelijk. Perfectionisme hoeft natuurlijk niet iets negatiefs te zijn, maar als je er last van hebt, dan wil je hier natuurlijk wat aan doen. Hoe ga ik het beste om met perfectionisme?

Kenmerken van perfectionisme

Perfectionisme kan er bij iedereen anders uitzien. Maar er zijn wel kenmerken waar je je in zou kunnen herkennen die vaak voorkomen bij mensen die perfectionistisch zijn.

 

 • Je neemt vrijwel alles heel serieus
 • Je legt de lat altijd erg hoog, onrealistisch hoog
 • Je bent heel kritisch
 • Als iets niet lukt, dan voel je je daar slecht over
 • Je stelt vaak dingen uit
 • Je zoekt vaak bevestiging bij anderen
 • Je wilt iets pas delen als het perfect en af is
 • Veel bezig zijn met plannen & lijstjes
 • Je vindt het moeilijk om te ontspannen
 • Er is altijd wel iets dat beter moet in jouw ogen
 • Je kunt moeilijk dingen uit handen geven
 • Je denkt veel na over wat anderen van je vinden

Waar komt het vandaan?

 Als eerste kun je je afvragen, waar komt mijn perfectionisme vandaan? Vaak is dit namelijk al gevormd in je jongere jaren. Perfectionisme komt voort uit de overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’. Je wordt alleen beloond als je iets goed hebt gedaan. En daarom streef je telkens naar dat perfecte. Uitstelgedrag komt voort uit de gedachte, het moet perfect en anders niet. Iedereen heeft een andere kijk op perfect. Het is ontzettend vermoeiend om altijd naar het perfecte te streven, het kan zelfs leiden tot een burn-out. Ook kun je er heel negatief van worden.

Omgaan met perfectionisme

Als je erg last hebt van de kenmerken die bij perfectionisme horen dan kun je er wat aan doen. Het hoeft namelijk geen nadelige eigenschap te zijn. Hoe ga ik het beste om met perfectionisme? Dit kun je gelukkig leren. Alleen al door anders te kijken naar perfect. Want iedereen kijkt er anders naar. Als goed genoeg voor jou al perfect is, dan veranderd er al een hoop. Je zou ook trainingen kunnen volgen om beter om te gaan met de eigenschappen die bij perfectionisme horen. Je kunt je perfectionistische eigenschappen in gaan zetten als kracht. Gebruik dat oog voor detail en het nauwkeurige werken als voordeel. Zo kun je je perfectionisme omtoveren in iets positiefs!