Orakel trainingen
Image default
Onderwijs

Twee functies en trainingen die voor meer veiligheid op het werk zorgen

Vaak wordt het belang van veiligheid op het werk toch nog onderschat. Ondanks alle wet- en regelgeving omtrent de veiligheid van werknemers, blijft het toch een punt wat vaak wat verder van de werkgevers afstaat. Dit omdat ze er zelf niet altijd mee te maken krijgen. Toch is het van essentieel belang dat werknemers zich veilig voelen op de werkplek en dat de Arbo Wet nageleefd wordt. Niet alleen voor de werknemers is dat een groot goed, maar ook de werkgever heeft baat bij een team van werknemers die achter hun bedrijf kunnen staan. Wanneer het bedrijf uitkijkt voor zijn werknemers, kijken werknemers uit voor hun bedrijf.

Hieronder worden twee functies beschreven die de veiligheid op het werk sterk kunnen bevorderen: QHSE manager en KAM coördinator.

Wat is de functie van een QHSE manager?

QHSE staat voor Quality, Health, Safety en Environment. De taken van een QHSE manager variëren van het zorgen dat je organisatie voldoet aan de regelgeving voor arbeidsomstandigheden tot het analyseren van de productkwaliteit vanuit een gezondheidsperspectief. Organisaties met een QHSE manager zijn hierdoor meer betrokken bij de samenleving en laten zien hun beste beentje voor te willen zetten. Spreekt de rol van QHSE manager je aan en denk jij organisaties van binnen uit te kunnen verbeteren? Denk dan eens na over een QHSE opleiding.

Het werk van een QHSE medewerker is gevarieerd en levert voldoening op. De verdienste van je werk helpt de organisatie namelijk echt op een positieve manier verder. En daarbij kun je ook nog eens de medewerkers ondersteunen. Eigenlijk zou iedere organisatie een QHSE manager moeten hebben!

Wat doet een KAM coördinator nou precies?

KAM staat voor Kwaliteit, Arbo en Milieu. Eigenlijk is dit gewoon de Nederlandse versie van QHSE, de twee functies waar we het in het begin over hadden zijn dus eigenlijk met elkaar inwisselbaar: een QHSE manager is tegelijkertijd een KAM coördinator en visa versa. In de Nederlandse versie voegen we Health en Safety dus samen in Arbo, natuurlijk afkomstig van de Arbowet. Dat geeft wel meteen een belangrijk verschil aan met het internationale beroep van een QHSE manager en een KAM coördinator.

In Nederland zul je je uiteraard moeten focussen op de Arbo wet. Als je het avontuur als QHSE manager in een ander land wilt aangaan zul je je vanzelfsprekend moeten richten op de wet- en regelgeving van dat land.