Orakel trainingen
Image default
Banen en opleidingen

Het certificaat voor de heftruck halen

Wanneer medewerkers binnen een organisatie heftrucks besturen is een geldige certificaat heftruck niet wettelijk verplicht of nodig. Wel is de werkgever verantwoordelijk voor ‘voldoende’ opleidingsniveau van de chauffeurs. Een certificaat heftruck bewijst heel duidelijk dat er een deskundige opleiding is geweest. Het laatste waar u zich mee bezig wilt houden, na een incident, is een discussie met de verzekering over de gegeven instructies. De verplichtingen worden gesteld door de arbo-wet en verzekeraars. Er mag dus niet zomaar gereden worden op een gevaarlijke machine als een heftruck. Let dus altijd op de geldigheid van een certificaat heftruck  Indien een certificaat heftruck is verlopen, is het verplicht om dit certificaat heftruck te verlengen. Een certificaat heftruck heeft een geldigheid van liefst 5 jaar. De Inspectie SZW controleert of bestuurders een heftruckcertificaat of grondige instructies bezitten.

Gevolgen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Jaarlijks zijn er meer dan 4000 voorvallen met heftrucks in heel Nederland. Ook de beste heftruckchauffeur heeft wel eens zijn dag niet. Stel dat er een ongeval met een heftruck plaats vindt. De heftruck valt om, omdat de chauffeur met geheven lading rijdt. Volgens de werkgever heeft de chauffeur een grondige instructie gekregen, maar hij heeft geen certificaat heftruck. Hierdoor kunnen lastige discussies ontstaan, omdat de betekenis van het woord ‘grondig’ door de Inspectie SZW en de werkgever anders geïnterpreteerd kan worden. Wanneer een bedrijf niet goed kan aantonen dat de chauffeur wel een grondige instructie heeft gehad, kan dit vervelende gevolgen hebben voor een bedrijf. Zo kan de de Arbowet kan een (hoge) boete opleggen bij een ongeval als de chauffeur geen geldig certificaat heftruck heeft of de verzekering keert geen geld uit bij schade of letsel. in het ergste geval kan de Inspectie SZW besluiten om het magazijn te sluiten.

Daarnaast komt er een hoop papieren rompslomp bij kijken. Daarom is het noodzakelijk om een certificaat heftruck te halen en kan dit voorkomen worden.