Orakel trainingen
Image default
Zorg

Handige software voor fysio- en oefentherapeuten

Ben je fysiotherapeut? Dan is de fysiotherapie administratie software van Incura een slimme keuze! Of werk je als oefentherapeut? Ook dan is de administratie software oefentherapie van Incura zeer geschikt om te gebruiken. Het alles-in-één-pakket kun je koppelen aan het elektronisch cliëntendossier (EPD), je boekhoudprogramma en je agenda. Incura wordt met name in de volgende disciplines gebruikt: GGZ, logopedie, fysiotherapie, ergotherapie en oefentherapie.

Verschillen tussen fysio- en oefentherapie

Het verschil tussen fysio- en oefentherapie is niet voor iedereen even duidelijk. We lichten beide toe. Oefentherapie is de overkoepelende term voor oefeningen die Cesar-, Mensendieck- en fysiotherapeuten hun patiënten geven om ingesleten bewegingsoefeningen aan te passen en de houding van het lichaam te verbeteren. Het einddoel is het dagelijks functioneren van de patiënt te optimaliseren. De training bestaat uit een combinatie van mobiliserende, spierversterkende en stabiliserende oefeningen. De fysiotherapeut maakt aanvullend gebruik van massage, UG en tractie. UG is de afkorting van ultrageluid, ook wel ultrasoon geluid genoemd, en staat voor geluid dat het menselijk oor niet kan horen vanwege de hoge frequentie. Een geneeskundige behandeling met ultrageluid bestaat uit mechanische trillingen met een frequentie hoger dan 20 kHz. De positieve effecten van zo’n micromassage zijn onder meer:

  • bevordering van de bloedsomloop;
  • ontspanning van de spieren;
  • pijnvermindering;
  • verbetering van het herstellend vermogen van weefsels.
  • Bij tractie worden ledematen of gewrichten gecorrigeerd door trekkracht oefeningen.

De oefentherapeut maakt met name gebruik van fitnessapparatuur als de crosstrainer, hometrainer, indoorroeier en loopband. Startpunt van oefentherapeuten is altijd de vraag naar de oorzaak van de klacht(en). Een oefentherapeut bestudeert het bewegingsgedrag en de houding van de patiënt. De patiënt krijgt niet alleen oefeningen aangeboden tegen het ongemak. Hij wordt ook gewezen op de invloed van zijn manier van bewegen en zijn houding. En hij krijgt handvatten beide structureel ten goede te veranderen. Erkende Nederlandse oefentherapeuten zijn aangesloten bij de VvOCM (Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck).

Fysiotherapie

Fysiotherapie is volgens Van Dale: “lichaamsoefeningen en massage om bewegings- en houdingsproblemen te verhelpen”. Bekende specialismen zijn: bedrijfsfysiotherapie, kinderfysiotherapie, manuele therapie, sportfysiotherapie en geriatrische fysiotherapie. Minder bekende domeinen zijn myofasciale therapie en orofaciale fysiotherapie. De laatste twee richtingen zijn gericht op de behandeling van klachten die te maken hebben met respectievelijk weefsel / spiervliezen en hoofd / hals. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is de beroepsvereniging van en voor fysiotherapeuten.