Orakel trainingen
Image default
Computers / Software / Internet

Eigenschappen van een goed rieten dak

Sinds jaar en dag wordt riet al gebruikt als een vorm van dakbedekking, echter verdwijnt de rieten dakbedekking uit het straatbeeld van (ver) ontwikkelde landen (eerste wereldlanden zoals Amerika, Nederland, Italië, etc.). Er zijn hier diverse redenen voor, maar betekent dit ook dat het eeuwenoude ambacht van riet dekken in gevaar komt?

Naar alle waarschijnlijkheid zal het niet zover komen dat het ambacht van riet dekken zal uitsterven/ verdwijnen. Er zijn namelijk nog meer dan genoeg woning en bouwwerken die gebruik maken van riet als dakbedekking. Maar waar moet er allemaal opgelet worden bij een rieten dak, voordat u een rietdekkersbedrijf het akkoord geeft om een rieten dak op uw woning of gebouw te plaatsen?

Het is van het uiterste belang dat u, als klant, de kwaliteit van het, door u gekozen, rietdekkersbedrijf (uitvoerig) controleert. Dit is niet alleen van belang voor de aanleg van uw rietendak, maar ook voor de kwaliteit van uw dakbedekking. Het riet dat gebruikt wordt als dakbedekking wordt namelijk door het rietdekkersbedrijf zelf gekozen. Voor riet van goede kwaliteit bent u dus altijd afhankelijk van het vakmanschap van de rietdekker en het bedrijf.  Riet van goede kwaliteit wordt meestal ingevoerd (75% van al het riet dat verwerkt wordt als decoratie of als dakbedekking komt uit het buitenland). Dit riet wordt ingevoerd vanuit onder andere Oostenrijk, Oekraïne, Polen, Turkije, Hongarije, Roemenië, Estland en vaak zelfs uit China. Echter komt de overige 25% gewoon uit ons eigen land (Nederland). Dit komt uit de provincies Friesland, Noord-Holland, uit de kop van Overijssel, maar ook uit gebieden zoals Stellendam, de Weerribben (Kalenberg), de Wieden (Giethoorn) en de Nieuwkoopse plassen.

Het fijnste riet is niet goed genoeg om ingezet te worden als dakbedekking, hoewel veel mensen hier vaak om vragen. Hoewel het resultaat mooier is, is de duurzaamheid van het dak aanzienlijk korter dan dat van een rieten dak die gemaakt is met wat grover riet.

http://www.rietwerk.nl