Orakel trainingen
Image default
Zakelijke dienstverlening

Stalen bekisting of een andere bekisting?

Een stalen bekisting is een soort gietvorm voor beton bestaande uit staal met als doel om het gestorte beton op zijn plaats te houden tijdens het stortings- en uithardingsproces. Stalen bekistingen kunt u bij bedrijven zoals Construx kopen of huren en in een prefab uitvoering of een mal op maat. Er zijn verschillende soorten bekistingen op de markt, waaronder de stalen bekisting, dus kijk goed na welke soort bekisting en welk materiaal voor u handiger is.

Stalen grootwandbekisting met vele voordelen

De grootwandbekisting kan uit meerdere materialen bestaan. Het bestaat uit een bekistingsplaat die ondersteund wordt door staanders en gordingen van staal, hout of aluminium. Een stalen bekisting heeft hierbij als voordeel dat het voor prefab en maatwerk gebruikt kan worden, een licht gewicht heeft, een korte bouwtijd heeft en flexibel materiaal is. Deze bekisting wordt deels voorgefabriceerd op de bouwplaats afgeleverd en kan bestaan uit traditionele bekisting, projectbekisting of systeembekisting.

Traditionele bekisting voor simpele oplossingen

Bij de traditionele bekisting wordt er gebruik gemaakt van traditioneel opgebouwde bekistingen om tot simpele en specifieke oplossingen te komen. Een traditionele bekisting bestaat uit een houten bekistingsplaat, houten staanders en gordingen. Deze bekisting wordt op de bouwplaats in elkaar gezet en slechts eenmalig gebruikt.

Projectbekisting voor meerdere doeleinden

Dit type bekisting kan meerdere malen ingezet worden binnen een project. Er zijn twee soorten projectbekistingen: de grootwandbekisting en de stalen wandbekisting. Laatstgenoemde bestaat uit een stalen huidplaat in combinatie met stalen spanten en liggers. Vaak wordt deze bekisting in een prefab uitvoering geleverd aan de bouwplaats.

Systeembekisting van losse elementen

Systeembekisting wordt opgebouwd uit losse elementen. Deze losse elementen worden middels bekistingssloten aan elkaar gekoppeld. De panelen worden ook opgebouwd uit diverse elementen. De systeembekisting vindt zijn oorsprong in de jaren zeventig van de vorige eeuw en vormde een grote innovatie in de betonstortwereld. Vroeger werd deze bekisting met de hand opgebouwd en bestond vooral uit hout.

https://www.construx.eu/nl/