Orakel trainingen
Image default
Computers / Software / Internet

Radiostations van over de hele wereld

Nog geen eeuw geleden bestonden radio’s nog niet zoals we ze niet kennen: men moest het nieuws vernemen via een krant of via de buurman. Toen de radio zijn intrede deed leidde dit dan ook tot een grote verandering: het was het eerste zogenaamde massa medium: het was mogelijk om door middel van de radio een groot publiek te bereiken; de grote massa.

Ten tijden van de tweede wereldoorlog heeft de radio zijn nut dan ook volkomen bewezen: de radio werd in Nederland door de Duitsers verboden, juist omdat het zo’n sterk wapen was. De Nederlandse koningin gebruikte de radio om vanuit Engeland het volk toe te spreken en ook het Nederlandse verzet maakte volop gebruik van de radio om door middel van geheime boodschappen andere verzetsstrijders en verzetsacties te coördineren.

Voor een lange periode was het in Nederland slechts mogelijk om naar een beperkt aantal radiostations te luisteren. Het begon er met één, maar gedurende een lange periode waren er slechts een handje vol radiostations te beluisteren. Gelukkig kwam daar verandering in toen de Nederlandse piratenzender Veronica erkend werd en de weg vrij was voor andere bedrijven en individuen die graag een radiostation wilden opzetten.

Heden ten dagen kunnen we overal naar de radio luisteren en hebben we bovendien de mogelijkheid om te kiezen uit tientallen verschillende radiostations: niet alleen Nederlandse, maar ook Belgische en Duitse als we in de buurt van de grens rijden.

Sinds de komst van online radio, waarbij juist het internet wordt gebruikt in plaats van de ether, heeft zich een ware revolutie voorgedaan: het werd mogelijk om naar radiostations van over de hele wereld te luisteren! Zo is het tegenwoordig mogelijk om met twee klikken te luisteren naar het Russische radio Dacha, of naar het Australische radio Sen.

http://www.radioguide.fm/