Orakel trainingen
Image default
Bedrijven

Welk persoonlijkheidstype ben jij?

Het Enneagram is een fascinerend persoonlijkheidsmodel dat helpt bij het begrijpen van verschillende persoonlijkheidstypen en gedragspatronen. Dit model classificeert persoonlijkheden in negen verschillende types, elk met unieke eigenschappen en kenmerken. In dit artikel zullen we de essentie van het Enneagram verkennen en je helpen ontdekken welk persoonlijkheidstype het beste bij jou past.

De basis van het Enneagram

Het Enneagram is gebaseerd op de overtuiging dat elk persoonlijkheidstype wordt gedreven door bepaalde motieven, verlangens en angsten. Het model bestaat uit een cirkel met negen punten, die elk een specifiek persoonlijkheidstype vertegenwoordigen.

Type 1: De Perfectionist

Type 1 wordt vaak omschreven als de Perfectionist. Deze personen hebben een sterke interne criticus en streven voortdurend naar perfectie en verbetering.

Type 2: De Helper

Type 2, ook wel de Helper genoemd, staat bekend om hun zorgzame en ondersteunende aard. Ze hebben een sterk verlangen om anderen te helpen en voelen zich vervuld wanneer ze gewaardeerd worden.

Type 3: De Presteerder

De Presteerder, ook wel Type 3 genoemd, streeft naar succes en erkenning. Ze zijn gedreven, ambitieus en willen graag gezien worden als succesvol in wat ze doen.

Type 4: De Individualist

Het Type 4, ook wel de Individualist genoemd, is creatief, emotioneel en heeft een sterk verlangen naar authenticiteit. Ze willen uniek zijn en hebben vaak een diep gevoelsleven.

Type 5: De Waarnemer

De Waarnemer, ook wel Type 5 genoemd, is nieuwsgierig en analytisch. Ze verzamelen graag kennis en hebben behoefte aan privacy en onafhankelijkheid.

Type 6: De Loyalist

Type 6, ook wel de Loyalist genoemd, hecht veel waarde aan veiligheid en zekerheid. Ze zijn loyaal, betrouwbaar en hebben de neiging om worst-case scenario’s te overdenken.

Type 7: De Enthousiasteling

Het Type 7, ook wel de Enthousiasteling genoemd, is avontuurlijk en enthousiast. Ze willen nieuwe ervaringen opdoen, zijn optimistisch en hebben de neiging om zichzelf af te leiden van negatieve emoties.

Type 8: De Baas

Type 8, ook wel de Baas genoemd, is krachtig en dominant. Ze hebben een sterke wil, willen controle uitoefenen en zijn beschermend ten opzichte van anderen.

Type 9: De Bemiddelaar

De Bemiddelaar, ook wel Type 9 genoemd, verlangt naar innerlijke harmonie en vrede. Ze zijn vriendelijk, conflictvermijdend en hebben de neiging om hun eigen behoeften te negeren.